vitainduecento

småbarnsförälder lärare fotbollstränare

En het potatis

Publicerad 2012-06-19 15:02:58 i MAI gammal 2012,

Ett inlägg som faktiskt inte har något med MAI att göra. Utan lite tankar jag fick idag vid en promenad utifrån diskussioner jag haft i helgen.

Har under tre dagar varit i ÖFF:s tjänst som instruktör och en av diskussionerna har varit kring vad som är en talang samt vad bestämmer träningsgrupper i föreningar. Samma diskussion var även uppe under diplomkursen jag gick och det är intressant att lyssna på vad folk tänker. 

Några saker vi bedömmer under ett läger i ÖFF är, fysik, snabbhet, teknik ja rent fotbollstekniska moment helt enkelt, sedan även den taktiska sidan i form av spelförståelse. Här är fyra ganska konkreta punkter som täcker av ganska mycket hur en spelare är för tillfället men det finns även en femte punkt som är kanske ännu viktigare i form av karaktär. Dessa är saker som våre ungdomsspelare bedöms efter, spelarna i fråga är 14 år och det är som alla förstår omöjligt att göra en bedömning redan där hur bra en spelare är eller kommer bli. T.ex hade jag en spelare som hade både karaktär och fysik på förra årets läger som nu jobbat med de andra punkterna och då tagit en plats i P97 laget och följer med till Halmstadslägret. Där ser vi att kanske karaktär är en oerhört viktig punkt och kanske en av få som går att bedöma.

Jag är här inne på halmstads lägret, där 16 spelare från distriktet följer med. Kikade runt lite i olika uttagningar och det är några klubbar som sticker ut, alltså klubbar som attraherar talanger eller klubbar som förädlar talanger. En förening som attraherar unga spelare är t.ex IFK Norrköping, iofs bara två med i P97 samt Karle som verkar ha en förmåga att förädla talanger , fyra med i P97 som får vara exempel här (Karle hade för övrigt två 97:or med i div.4 igår mot Derby). Det finns liknande exempel även högre upp i P96 även fast det blir tydligare att ÅFF och IFK har med fler då spelarna blir upplockade och ännu tydligare i P95 då spelarna börjat gymnasiet. En annan tanke var här, hur jobbar Mjölby klubbarna för att få med spelare? Sofia Larsson Skenninge och till viss del Hussein (reserv i sin ålder) som nu är i Södra var de två kommunspelare jag hittade som varit kallade till de senaste lägrena. 

Men tillbaka till grundtanken. Vad är egentligen en talang, i min värld är det någon som har en viss fotbollskompetens men verkligen har inställningen att vilja förädla den. En spelare som har viljan att träna och prioriterar fotbollen. Det är också på dom premisserna talangträningen är skapad. Har man karaktär kommer man långt, är spelaren på varje träning samt tränar hemma när det inte är träning och "alltid har bollen med på cykeln" kommer spelaren bli bättre än de andra i laget. Där har vi en viktig punkt för att vara talang. 

Sen kan man ställa sig en fråga till, när slutar man vara talang? Karle har som sagt två 97:or alltså killar 15 år gamla med i div.4, dock ligger de sist. Mantorp hade med Sebbe Nyrén född 96 från start som HB i derbyt mot oss. Det finns fler exempel. Där kan t.ex diskussioner tas kring vad bestämmer trupperna i föreningen. Är det enbart ålder eller vad bör bestämma? Vad är mest utvecklande för spelare i fråga? Vi har nu gett matchtid till Jakob Sanfridsson, Victor Johansson och Ivar Pålsson födda 94 i vår a-trupp utöver de 93:or som redan varit fasta i truppen. Men frågan är ju egentligen, är det karaktär och fotbollsförmåga (talang) som ska bestämma en trupp eller är det vad som står som födelseår på legget?

Nu är jag inte så naiv att jag tror att det går att bedriva fotboll på vår nivå enbart med de unga spelare som har en jäkla karaktär och inställning (se Karle). Utan det behövs även spelare som har en viss ålder då rutin också är en viktig punkt i ett lag, det är mixen av spelare som avgör. Men frågan bör ställas, när slutar man vara talang och när ska men ses som rutinerad eller etablerad, är det när kompetensen som spelare är bättre än karaktären. Är det detta som bestämmer vilken nivå du spelar på. 

Det tidigare resonemanget föder denna fråga. Hur ska då en trupp bestämmas? Ska truppen bestämmas kring vilka som har karaktär att vilja träna samt de som är rutinerade och nödvändiga för truppen både socialt och fotbollsmässigt. Eller ska truppen bestämmas kring vilket år det står att du är född på ditt pass? 

Tycker att vi har en väldigt bra sammansatt trupp just nu i MAI ska tillägas, viktiga spelare både socialt som fotbollsmässigt som Fille, Thell, Martin som är lite äldre samt många ja halvunga killar med bra karaktär. Men det finns många unga killar i MAI, duktiga unga killar i j-laget födda 94-95 samt i P96, med karaktär och tillräcklig fotbollskompetens. I och med mitt tidigare resonemang så förstår ni säkert vart jag vill komma.!

Kommentarer

Postat av: Christoffer, Karle

Publicerad 2012-06-26 13:30:15

Håller med dig i det du skriver. Karaktär är bland det viktigaste och många gånger avgörande. Duktig bollspelare finns det många av, men det innebär ju inte man är en duktig fotbollsspelare. Kan tipsa om boken The Talante Code, som du kanske redan känner till. http://thetalentcode.com/book/

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Tobias Karlsson

Bloggar om fotboll mestadels men även familjen och annat gott som händer i livet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela