vitainduecento

småbarnsförälder lärare fotbollstränare

En tidig onsdagsmorgon

Publicerad 2012-06-27 07:58:33 i MAI gammal 2012,

Satte mig precis på tåget, ytterligare en dag ute i Mjölby i MAI:s tjänst. Måste säga att jag har kommit in i föreningen på ett förvånansvärt bra sätt under min 18 månader i klubben. Det måste man ju vara väldigt tacksam för, att redan andra säsongen vara med som ass.tränare, jobba på klubbens sommarkollo samt att bedriva talangutveckling för ungdomarna.

Men utöver det spelar jag också och efter 11 matcher har vi hamnat på femteplats. Två poäng upp till den andra, vid seger i vår inställda hängmatch mot Kisa så hamnar vi alltså på kval. En bra vår, samtidigt som vi inte alls är nöjda med ett par prestationer. kommer givetvis ett längre inlägg gällande våren någon regnig sommardag.

Istället för att dra igenom vad som har hänt så kommer jag uppdatera twitter med lite olika vårens: tankar. Bjuder på den första här på bloggen. Har ni egna lägg gärna upp dom så RT:ar jag era inlägg om nivån är den rätta.

Vårens skönaste: Segern mot Hjulsbro borta. Det var länge sedan en seger kändes så bra. Mycket tack vare Mattson, unnade verkligen inte honom att få ta poäng.

Ett par lediga dagar

Publicerad 2012-06-21 19:13:45 i MAI gammal 2012,

Alltid lika skönt att få ett par dagar ledigt. För många nödvändiga dagar för att kunna ladda upp inför träningen på söndag men även inför en av årets roligaste matcher på måndag mot Kisa borta. Samtidigt gäller det att inte slappa till helt när det blir långledigt, det har vi märkt de gånger det tidigare blivit längre ledighet och träningar ställts in. Då har inte heller resultaten gått vår väg.

Våren ska summeras snart, ja egentligen redan nu då vårens matcher är färdigspelade men samtidigt bör Kisa matchen räknas in då den ändå ligger innan sommaren. Vinner vi på måndag så har vi också ett riktigt slagläge inför hösten och då kan allt hända.

Noterbart under gårdagen var att Stefan Forsberg tränar med oss, Stefan som valde att skriva på för Södra och göra en satsning mot division 3 inför säsongen istället för MAI tränar nu fullt med oss. En riktigt duktig kreativ fotbollspelare som förhoppningsvis kan bli gul inför höstsäsongen.

Noterbart var även att Jocke Engstrand gjorde ett besök på vallen och tränade med oss. Jocke som gjort en väldigt stark vårsäsong i Östria var på ett glatt besök och satte även ett par bollar bakom målvakterna. Alltid kul när det kommer spelare som tillför kvalité till träningarna. 

Noterbart nummer tre är att Lennart Isacsson fyller 85 nu i Juli under uppehållet. Då vi har ledigt så fick han under gårdagen motta lite presenter som tränare Hedlund legat bakom. Väldigt snyggt gjort att visa uppskattning till en riktigt MAI hjälte så det ska Hedlund och hela truppen ha credd för. 

Kisa på söndag, spänningen stiger inför en rafflande höst!

En het potatis

Publicerad 2012-06-19 15:02:58 i MAI gammal 2012,

Ett inlägg som faktiskt inte har något med MAI att göra. Utan lite tankar jag fick idag vid en promenad utifrån diskussioner jag haft i helgen.

Har under tre dagar varit i ÖFF:s tjänst som instruktör och en av diskussionerna har varit kring vad som är en talang samt vad bestämmer träningsgrupper i föreningar. Samma diskussion var även uppe under diplomkursen jag gick och det är intressant att lyssna på vad folk tänker. 

Några saker vi bedömmer under ett läger i ÖFF är, fysik, snabbhet, teknik ja rent fotbollstekniska moment helt enkelt, sedan även den taktiska sidan i form av spelförståelse. Här är fyra ganska konkreta punkter som täcker av ganska mycket hur en spelare är för tillfället men det finns även en femte punkt som är kanske ännu viktigare i form av karaktär. Dessa är saker som våre ungdomsspelare bedöms efter, spelarna i fråga är 14 år och det är som alla förstår omöjligt att göra en bedömning redan där hur bra en spelare är eller kommer bli. T.ex hade jag en spelare som hade både karaktär och fysik på förra årets läger som nu jobbat med de andra punkterna och då tagit en plats i P97 laget och följer med till Halmstadslägret. Där ser vi att kanske karaktär är en oerhört viktig punkt och kanske en av få som går att bedöma.

Jag är här inne på halmstads lägret, där 16 spelare från distriktet följer med. Kikade runt lite i olika uttagningar och det är några klubbar som sticker ut, alltså klubbar som attraherar talanger eller klubbar som förädlar talanger. En förening som attraherar unga spelare är t.ex IFK Norrköping, iofs bara två med i P97 samt Karle som verkar ha en förmåga att förädla talanger , fyra med i P97 som får vara exempel här (Karle hade för övrigt två 97:or med i div.4 igår mot Derby). Det finns liknande exempel även högre upp i P96 även fast det blir tydligare att ÅFF och IFK har med fler då spelarna blir upplockade och ännu tydligare i P95 då spelarna börjat gymnasiet. En annan tanke var här, hur jobbar Mjölby klubbarna för att få med spelare? Sofia Larsson Skenninge och till viss del Hussein (reserv i sin ålder) som nu är i Södra var de två kommunspelare jag hittade som varit kallade till de senaste lägrena. 

Men tillbaka till grundtanken. Vad är egentligen en talang, i min värld är det någon som har en viss fotbollskompetens men verkligen har inställningen att vilja förädla den. En spelare som har viljan att träna och prioriterar fotbollen. Det är också på dom premisserna talangträningen är skapad. Har man karaktär kommer man långt, är spelaren på varje träning samt tränar hemma när det inte är träning och "alltid har bollen med på cykeln" kommer spelaren bli bättre än de andra i laget. Där har vi en viktig punkt för att vara talang. 

Sen kan man ställa sig en fråga till, när slutar man vara talang? Karle har som sagt två 97:or alltså killar 15 år gamla med i div.4, dock ligger de sist. Mantorp hade med Sebbe Nyrén född 96 från start som HB i derbyt mot oss. Det finns fler exempel. Där kan t.ex diskussioner tas kring vad bestämmer trupperna i föreningen. Är det enbart ålder eller vad bör bestämma? Vad är mest utvecklande för spelare i fråga? Vi har nu gett matchtid till Jakob Sanfridsson, Victor Johansson och Ivar Pålsson födda 94 i vår a-trupp utöver de 93:or som redan varit fasta i truppen. Men frågan är ju egentligen, är det karaktär och fotbollsförmåga (talang) som ska bestämma en trupp eller är det vad som står som födelseår på legget?

Nu är jag inte så naiv att jag tror att det går att bedriva fotboll på vår nivå enbart med de unga spelare som har en jäkla karaktär och inställning (se Karle). Utan det behövs även spelare som har en viss ålder då rutin också är en viktig punkt i ett lag, det är mixen av spelare som avgör. Men frågan bör ställas, när slutar man vara talang och när ska men ses som rutinerad eller etablerad, är det när kompetensen som spelare är bättre än karaktären. Är det detta som bestämmer vilken nivå du spelar på. 

Det tidigare resonemanget föder denna fråga. Hur ska då en trupp bestämmas? Ska truppen bestämmas kring vilka som har karaktär att vilja träna samt de som är rutinerade och nödvändiga för truppen både socialt och fotbollsmässigt. Eller ska truppen bestämmas kring vilket år det står att du är född på ditt pass? 

Tycker att vi har en väldigt bra sammansatt trupp just nu i MAI ska tillägas, viktiga spelare både socialt som fotbollsmässigt som Fille, Thell, Martin som är lite äldre samt många ja halvunga killar med bra karaktär. Men det finns många unga killar i MAI, duktiga unga killar i j-laget födda 94-95 samt i P96, med karaktär och tillräcklig fotbollskompetens. I och med mitt tidigare resonemang så förstår ni säkert vart jag vill komma.!

Uppe i snittet igen

Publicerad 2012-06-19 10:28:45 i MAI gammal 2012,

Äntligen en seger med mer än uddamålet. Förutom i matchen mot Karle har vi inte vunnit med mer än uddamålet sedan omgång 3. Dessutom efter en väldigt bra genomförd match och resultatet skrevs till 4-2

Enligt utsagor från de som var på plats så var segern rättivs, själv var jag avstängd samt halvt sängliggande efter ett läger i ÖFF:s tjänst i Malmslätt  så jag får vidarebefodra det jag hört av dels el Kapitän samt Hedlund. Först lite kort om målen:

1: En längre boll som mittbacken i Malmslätt nickar förbi egen målvakt in i eget mål, lite bristande kommunikation.
2: Straff som Bäckis slog dit. Klart folk ska ramla i straffområdet när inte jag är med.
3: Danne slog dit ett friläga som uppkommit efter en längre boll där Malmslätts backar inte rikigt kommit överens kring vem som skulle ta bollen
4: Didde gör sitt första? a-lagsmål i serien. Kul. Ett inlägg som han slår dit.

Pluss gavs till i stort sett alla men Danne fixar en straff och gör ett mål vilket är bra när det gäller poäng. Didde gör en bra match. Sen kommer även Ivar Pålsson in och gör ett bra inhopp, alltså den yngre av de två bröderna som tränar i a-truppen för tillfället. Även Jakob Sanfridsson gör debut i seriespelet efter en massa skador under vintern och våren och det är alltid kul när juniorer får komma in. 

Nu är vi återigen upp på snittet, 2 poäng per match kommer krävas för att vara med i toppen. Nu har vi tagti 22 poäng på 11 matcher och halva serien är avklarad. Två poäng till kval uppåt och fem till direkt platsen. Just nu ligger vi på en fjärdeplats så gällande målsättningar med 2 av 3 poäng samt topp fyra så ligger vi med bra.

Nu så börjar dock höstsäsongen och det kommer bli mycket spännande. Redan på måndag är det en viktig match borta mot Kisa. Kisa som efter 0-4 i premiärer har hämtat sig och ligger på en andra plats i serien.

Mitt i veckan

Publicerad 2012-06-13 11:28:04 i MAI gammal 2012,

En kaffe, en ledig dag, fått sova ut (eller sova ut vetifan). Ja vad mer kan man begära. Dock är ju dessa påståenden inte riktigt dagens sanning men samtidigt känner jag mig mer ledig än vad jag gjort på väldigt länge. Dagens schema ser ut så att det är läsning till min sista tenta, förhoppningsvis kan jag under morgondagen stoltsera med en lärarexamen i Idrott och Historia. Livet kan alltså börja på riktigt nu när man fyllt 27. 

Vet inte om jag tidigare nämnt det lilla projekt jag varit med och dragit igång i MAI under våren, eller projekt är kanske fel ord men jag är ju inte bara involverad i föreningen inom seniorverksamheten. Det har nämligen under ett par onsdagar startats upp en "talang" träning för några yngre förmågor i föreningen, spelare födda 98-01 nämligen, både pojkar och flickor. Ordet talang är en het potatis och det blir ofta diskussioner kring definitionen av begreppet och i vårt fall anser vi att talang är den som har intresse för att träna, alltså inte utifrån någon form av kvalité uppdelning fotbollsmässigt. Jag kan väll säga att det finns många intressanta namn som visar prov på en underbar inställning men även bra fotbollsfötter. Intresset har också varit riktigt stort, mellan 27 och 35 spelare har vi haft på plats och ganska jämnt fördelat mellan killar och tjejer. Dessa är oerhört roliga att arbeta med och det är jag tillsammans med Daniel Friberg som står för träningarna tillsammans med senior spelare från både herr och damleden. Jag tror att det här är en bra satsning för att minska klyftor och få en bättre vi känsla i hela föreningen. Idag 17:30 är det avslut som står på schemat vilket ska bli intressant, det kanske finns någon ny målkung i föreningen.

Sedan är det såklart herrträning och det är väll lite back to basic som får tala. Spelet har hackat så vi får se hur upplägget blir idag men det känns som att vi måste gå tillbaka till grunderna.

Veckans trea:

3: Att Tubbe tog poäng nere i Boxholm, oerhört starkt.

2: Kämpaglöden. Även fast spelet i Mantorps matchen till och från var riktigt dåligt så kämpar alla i 90 minuter vilket är något viktigt att bygga vidare på
1: Segern mot Mantorp så klart. Oerhört viktigt 

Veckan som kommer

Träning onsdag lördag denna vecka och match måndag på "Hagen" i Mantorp. Där kommer jag för övrigt tillbringa hela min helg som ledare på ÖFF:s 14 års läger tillsammans med en massa skönt folk, bland annat Östrias tränare, Kisa dams tränare samt lite annat kul folk. Ska återigen bli lärorikt och upplyftande. Ryktas även om att det kommer dyka upp en hemlig gäst från ÅFF:s organisation.

Måndag är jag själv avstängd, tre gula. Tror dock att det gynnar min rygg som mår fruktansvärt dåligt. Efter friluftsdagen på jobbet igår med 36´000 steg enligt stegräknaren så har det varit mycket smärt under natten. Får se om jag är där, med tanke på hur dåligt jag mådde av att stå på sidan andra halvlek mot Mantorp så är det tveksamt att mina nerver håller för 90 på sidan mot Mantorp.

En seger som satt långt inne

Publicerad 2012-06-11 17:44:11 i MAI gammal 2012,

2-1 seger mot Mantorp låter kanske inte som något större resultat och det var det inte. Spelmässigt en dålig match där egentligen inget lag var värda att vinna sett till spelet. Vi gör en bra första kvart där vi presterar bland det bättre iår för att sedan i 75 minuter prestera på en nivå som är för låg. Mantorp sticker upp lite här och var och är inte alls ofarliga. Som någon sa efter matchen, spelmässigt var båda lagen värda 0 poäng men vi får tre för att vi kämpar och sliter i 90 minuter. Det är ett steg framåt för vår del.

Dock måste jag ge Mantorp en eloge. Precis som Karle tycker jag att det är riktigt konstigt att Mantorp står på en pinne efter så många matcher. Dom är bra mycket bättre än vad Kristberg och Zeros var förra året. Dock räcker dom inte riktigt till över 90 minuter då vi känns tyngre och stabilare. Men jag säger som jag sa efter Karle det kommer nog inte stå en etta i Mantorps poäng kolumn så länge till.

Målen gjordes av Danne, snyggt framklackad av Bäckis. Bäckis gjorde sedan själv det andra efter att en boll ramlat ned framför fötterna efter en fast situation.

Känner mig dålig

Publicerad 2012-06-09 11:22:51 i MAI gammal 2012,

Har varit riktigt dålig uppdateringsfrekvens här sista tiden. Har inte ens fått ned att vi i onsdags förlorade mot Boren med 4-0 efter två väldigt jobbiga mål i början av vardera halvlek. Själv var jag inte med så har egentligen inte så mycket koll på matchen mer än så. Men vad jag har förstått så va de en dålig insats där passningsspelet återigen inte fungerar och de individuella misstagen blir kostsamma. Mer analys än så behövs nog inte utan det är bara att ta nya tag.

Nya tag är imorgon och motståndet är Mantorp. Ett derby igen och det är kanske det som behövs för att vakna till. Själv hoppas jag att ryggen ska fungera, något osäker dock men ska i alla fall ge det ett försök då den känns betydligt bättre än i början av veckan. 

Lutar även åt att det kommer bli lite ändringar i det mesta rent taktiskt. Men vad kommer jag inte skriva ut.

Läget är väll ganska bra, Örjan saknas då han är på semester men annars är det i stort sett ordinarie lag. Jag själv och Pålle är väll de som idag är osäkra, Pålle hade feber och jag själv ryggen då. Annars ska alla vara tillgängliga och vi hoppas att studentveckan inte tagit alltför mycket kraft av de som haft fullt upp med den delen nu i veckan. 

Fem poäng upp till topp nu. Det börjar bli dags att fokusera på en match i taget och alla de klassiska klychorna. Tråkiga men sanna. Nu är det nya tag och då är det bara att bita ihop och inför varje match ha inställningen att göra sin bästa match, har alla de tankarna inför matchen kommer resultaten och spelet komma.

Reflektioner från segern

Publicerad 2012-06-02 09:48:33 i MAI gammal 2012,

Matchen mot Karle kan ha varit en av de mest nervösa på länge, inför matchen så skulle vi möta ett gäng med en poäng som inte hade ett dugg att förlora, min rädsla grundade sig i tankar kring dålig inställning som ofta kan komma in i bilden samt mycket rokader i truppen. Även fast vi har en bred trupp och de 4 nya i startelvan sen senast absolut är bra fotbollsspelare kan rokader skapa oro. Som tur va så gjorde det inte det mer än första 10 då vi inte riktigt är med i matchen.

Dock ordnar det upp sig och spelet blir stabilare och vi ökar bollinnehavet. Dock blir det lite mycket Hawaii och mittfältet får löpa mycket i båda riktningarna men det ordnade spelet som är står vi för. 1-0 kommer också med 10 kvar av första efter inspelning av Bäckis till Pålle som slår dit ettan vid första stolpen.

Karle sticker sedan upp och får ett hyfsat läge som Ahl avstyr. Andra halvlek tar vi tag i taktpinnen och gör tvåan där Victor Johansson slår ett inlägg mot bortre som Jonas stöter in i öppet. Sedan är det mestadels en inväntan mot slutsignalen. Karle har mer boll efter målet men skapar egentligen bara en chans även i andra.

Med andra ord en stabil seger där vi gör de vi ska trots att det inte är något skönspel direkt.

Karle då, bättre än vad jag trodde. Många bra individuella spelare och bra i perioder. Dock svaga i sista tredjedelen där det inte händer mycket. Men jag tror nog att det snart står mer än en etta i deras poängkolumn. De är klart bättre än förra årets strykgäng i min mening.

Stabil seger och nu väntar Boren på onsdag

Om

Min profilbild

Tobias Karlsson

Bloggar om fotboll mestadels men även familjen och annat gott som händer i livet.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela